Monday, July 13, 2009

Koriksen MM kisat, 2-12.7. Auckland

Olen saanut nauttia todellisesta huippukoriksesta täällä Aucklandissa ja alle 19 vuotiaiden poikien MM kisat on juuri saatu päätökseensä. Varsin täyteläiset kaksi viikkoa ovat takana ja on kiva taas laittaa rinkka selkään ja suunnata kohti uusia seikkailuja (Tonga yms.). Tässä vielä katsaus kisoihin:

Jännittävien vaiheiden jälkeen USA selviytyi kisojen voittajaksi (edellisen kerran USA juhli kultaa alle 19v kisoissa vuonna 1991) Kreikan taistellessa hienosti hopealle. Prossipelissä nähtiin kaksi kisojen pirteää yllättäjää Australia ja Kroatia. Kroatia vei tämän taiston niukasti ja heidän fantastiset faninsa, jotka jäivät kaikille mieleen, saivat ansaitsemansa mitalijuhlat! Joukkueet sijoilla 5-10 olivat varsin tasaväkisiä ja sijoituset oisivat voineet mennä toisinkin. Tällä kertaa järjestys oli seuraava: Argentiina vahvalla joukkuepelaamisellaan viides, Puerto Rico iloisella ja nopealla heittopelillään kuudes, Kanada seitsemäs, Ranska kahdeksan ja kisoissa yllättävän heikosti menestynyt Liettua yhdeksäs. Espanjan materiaali ei aivan riittänyt ja heidän sijoitus 10. Egyptin ja Kazakstanin joukkueet (11. ja 12.) taistelivat hienosti, mutta tasoeroa oli yksinkertaisesti liikaa, eikä heistä ollut yllättäjiksi..

Palkinnot odottamassa finaalia.

Uuden Seelannin joukkue sijoittui 13., mutta heiltä olisi voinut odottaa enemmänkin. Alkusarjassa kolme tiukkaa tappiota, 2 pisteen tappio Argentiinalle, 7 pistettä Kroatialle ja 7 pistettä Kazakstanille osoittivat, että Uusi Seelanti kykenee tasaväkiin kampailuihin kärkimaita vastaan, toisin kuin Kazakstan, jonka taktiikkana oli voittaa vain Uusi Seelanti ja he hävisivätkin muut ottelunsa selvällä erolla.

Myös ensimmäisten kisojen mukanaan tuomat paineet ja se tosiasia, että Kiwit ovat varsin kilpailuhenkisiä ja menestys haluisia, olivat liikaa ja tarvittava viimeinen rutistus jäi puuttumaan. Sijoitus ottelujen vakuuttavat voitot Syriasta ja Angolasta toivat viimein tarvittavan rentouden ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevaa Suomi-Uusi Seelanti maaottelua 2.8.2009 Vantaalla. Menkää ihmeessä katsomaan vaikkei koris niin kiinnostaisikaan, onhan luvassa varsin mieleenpainuva Haka esitys.

Viimeiset kolme maata olivat siis Angola (14.), Iran (15.) ja Syria (16.). Syrian kohtaloksi jäi tällä kertaa olla viimeisenä ilman ainuttakaan voittoa.

Näin budjetti matkaajan kannalta ja miksei myös muutenkin oli oikein hyvä idea osallistua kisoihin vapaaehtoistyöntekijänä. Sen lisäksi, että pääsi seuraamaan otteluja ilmaiseksi (puolet otteluista työn ohella) ei tarvinnut huolehtia ruoasta yms. ja pääsi näkemään mitä kulissien takana tapahtuu. Pelkkänä katsoja olisi kisaelämys varmasti jäänyt laimeammaksi, miksi se nyt muodostui!

Pääasiallinen työn kuvani oli Usher eli ohjata ja auttaa katsojia omille paikoilleen ja vastailla heidän kysymyksiinsä, mutta jo toisena päivänä löysin itseni varsin nuoren vapaaehtoisporukan team leaderinä. Onneksi tätä kesti vain päivän verran, koska muuten kisojen seuraaminen olisi pahasti häiriintynyt.

Kisojen virallinen työasu.

Kisojen edetessä työtehtävät vaihtelivat mukavasti ja välillä pääsin huolehtimaan joukkueiden pukuhuoneista ja siitä, että joukkueilla on kaikki kunnossa pelien aikana. Käytännössä tämä tarkoitti ottelujen seuraamista joukkuepenkin takaa, ilman mitään "oikeita hommia".

Vapaaehtoistyö kisojen seuraamismuotona osoittautui toimivaksi ratkaisuksi ja voin suositella sitä lämpimästi!

Olin itseasiassa ainut ulkopuolinen/ulkomaalainen ja muut työntekijät kuuluivat paikallisiin organissatioihin ja yhteisöihin. Tämä takasi sen, että työn ohessa avautui minulle oiva tilaisuus tutustua Uuden Seelannin koripallokulttuuriin ja vaihtaa arvokkaita mietteitä.

Turnauksen MVP:ksi valittiin Kroatian Mario Delas ja hänen vakuuttavia esityksiään oli ilo seurata. Minäkin valitsin Delaksen parhaimmaksi pelaajaksi, mutta all star viisikkoon olisin valinnut hiukan eri kaverit: 1 (Point Guard): Ranskan Andrew Albicy, 2 (Shooting Guard): Puerto Ricon Michael Rosario, 3 (Small Forward): Kreikan Nikolaos Pappas, 4 (Power Forward): Kroatian Mario Delas ja 5 (Center): USA:n Howard Thompkins. Virallinen all star viisikko oli Tyshawn Taylor ja Gordon Hayward USA, Toni Prostran ja Mario Delas Kroatia, ja Nikolaos Pappas Kreikka. Lisää tietoa kisoista ja kuvia/videoita löytyy tämän linkin takaa.

2 comments:

  1. Hip hei!

    Miten sait tuon keikan? Koputit vain kisatoimiston oveen ja sanoit että tässä olisi työvoimaa tarjolla?

    ~robinL

    ReplyDelete
  2. Moi! Kisojen alussa koputin vain oveen joo, mutta olin etukäteen meilitse yhteydessä turnauksen yhteyshenkilöön.

    ReplyDelete