Friday, September 11, 2009

Canberra

Viihdyimme Coledalessa niin hyvin, että kun lauantaina 22.8. lähdimme jatkamaan Australian valloitustamme oli meillä haikea, joskin rentoutunut ja iloinen olo. Onnistuneiden matkapalaverien jälkeen olimme tulleet siihen tulokseen, että pari päivää Canberrassa voisi olla paikallaan. Etukäteisodotuksemme eivät olleet korkealla, koska monet australialaiset kuvaavat kaupunkia termeillä tylsä, byrokratialla täytetty ja hallinnollisten asioiden ympärillä pyörivä. Nämä termit eivät kuitenkaan käyneet kertaakaan mielessämme saavuttuamme Canberraan!

Canberra on varta vasten suunniteltu Australian pääkaupungiksi, kun oli ilmeistä, että Melbournen ja Sydneyn väliin tarvitaan tasapainottava tekijä. Vuonna 1908 valittiin alue, joka kelpasi molemmille kilpakumppaneille. Kansainvälisen arkitehtikilpailun jälkeen (v.1913) Walter ja Marion Griffin Chicagosta valittiin toteuttamaan suunnitelmaansa, jonka vallitsevana tekijänä oli geometrinen puistomaisuus. Virtaviivainen ja luonnonläheinen ote on säilynyt hyvin nykypäivään yhdistettynä viimevuosina kaupunkiin nousseella modernin arkitehtuurin hengellä.

Saavuttuamme Canberraan oli Jarmon sisko Arja meitä vastassa ja saimme oivan tilaisuuden tutustua kaupunkiin lähemmin hänen pitämällään kaupunkikierroksella. Asiantunteva opastus yhdistettynä mielenkiintoisiin lisätietoihin tapahtumien taustoista auttoi meitä orientoitumaan Canberran nähtävyyksiin. Kierroksen jälkeen majoituimme Arjan ja Brianin residenssille ja osoittautui, että sama ystävällinen vieraanvaraisuus, josta nauttimme Coledalessa sai jatkoa. Brian, lahjakkaana historian professorina, pääsi valaisemaan meitä Suomen historian nyanseilla, joita emme olleet ennen kuulleetkaan! Hänen englantilaistyyppinen huumorintajunsa ja erittäin vahva historian tuntemuksensa sai meidät viihtymään, eikä ehta suomalainen sauna yhden kylmän kera tilannetta koskaan pahenna...

Tämä suloinen ja seurallinen kaveri ystävystyi kanssamme nopeasti.

Pyöräily on varmasti paras vaihtoehto kaupunkiin tutustumiseen, sen laajan pyörätieverkostonsa, alueen tasaisuuden ja sopivien etäisyyksiensä ansiosta. Saimme lainata Arjan ja Brianin pyöriä ja niillä sitten aloitimme tutustumisemme kaupunkiin. Ensimmäiseksi suuntasimme National Museumille, jonka ilmainen näyttely ja rakennuksen moderni arkitehtuuri oli vaikuttava.


National Museum ja sen avara aula.

Jatkoimme kaupunkikierrostamme kohti Australian War Memorialia, joka on toinen tärkeimmistä nähtävyyksistä Canberrassa. Vaikkei sotahenkinen ihminen olisikaan, niin museo on sen verran massiivinen ja aidon oloinen, ettei se jätä paatuneintakaan aktivistia kylmäksi. Yksityiskohtia pursuava näyttely, joka keskittyy selostamaan historialliset tapahtumat australialaisten sotilaiden näkökulmasta, avasi meille aivan uuden näkökulman menneisyyden traagisiin tapahtumiin. Museo keskittyy kaatuneiden sotilaiden muistamiseen ja onnistuu herättään kysymyksen kaiken sen kärsimyksen ja väkivallan tarpeellisuudesta, mitä sodat aiheuttavat.

National War Memorial. Australialaisjoukot Vietnamissa.

Tiistaina oli vuorossa poliittinen osuus. Aloitimme opastetulla kieroksella vanhassa parlamenttitalossa. Australian päätöstenteko tapahtui siellä vuosina 1927-1988, kunnes uusi nykyinen parlamentti valmistui. Kierrokseen sisältyi käynti äänieristetyssä pääministerin kabinetissa, jossa pääsimme leikkimään ministereitä vuoteen 1977 sijoittuvassa depatissa, koskien Australian tulevaa siirtomaalaispolitiikkaa ja sen vaikutusta yhteiskunnan kehitykseen - sanomattakin lienee selvää, että kokemus oli valaiseva ja mielenkiintoinen.

Australian demokratiaoppitunnin jälkeen oli aika lounaan ja rakkaan harrastuksemme laadukkaiden pienpanimo-oluiden metsästyksen. Canberran ainoa pienpanimo Wig & Pen osoittautui varsinaiseksi löydöksi. Jopa siinä määrin, että panimon kauttaaltaan ensiluokkainen tarjonta (13 eri olut lajia - jokaiselle jotain) yhdistettynä nerokkaisiin kausioluisiin ja nappiin onnistuneeseen specialiin, nostaa sen tämän reissun (tähän asti) parhaaksi panimoksi! Uuden Seelannin valiopanimot, sekä Lord Nelson Brewery Sydneyssä ovat lähellä, mutta Wig & Pen on vain sellainen helmi, että pelkästään käynti siellä on matkan arvoinen! Vahvimmin mieleemme painui kausiluonteinen speciaaliolut, Russian Imperial Stout, joka viinin tapaan saa levätä puolivuotta tammitynnyreissä ennen kuin se asettuu tarjolle. Tätä stouttia kuvailevat parhaiten termit liköörimäinen, rikas, täyteläinen, vivahteikas ja sen pehmeä suutuntuma viipyilevän jälkimaun kera oli uniikki olutkokemus! Miedon viinin alkoholipitoisuudellaan se sopii täydellisesti jälkiruokajuomaksi konjakin tai cherryn sijaan.

Wig & Pen pienpanimo. Kippis!

Wig & Pen omasi oluittensa lisäksi mukiin menevän keittiön ja maittavan lounaan jälkeen pääsimme jatkamaan tutustumistamme politiikkaan. Kierros uudessa parlamenttitalossa kannatti, onhan se saavuttanut mainetta nerokkaan arkkitehtuurinsa ansiosta. Paluumatkalla pyörähdimme vielä National Libraryllä vilkaisemassa Nick Caven valokuvanäyttelyä.

Päivä oli kaiken kaikkiaan antoisa niin historialliselta, kulttuuriselta kuin kulinaristiseltakin kannalta katsottuna.

Kolmannen ja viimeisen päivämme käytimme Australian Institute Of Sportsiin tutustumisessa. Heidän ohjelmansa ja ensiluokkaiset fasiliteettinsa ovat tuottaneet koko joukun menestyviä urheilijoita. Sieltä jatkoimme pyöräilyä kylmähkössä kevätauringossa kasvitieteelliseen puutarhaan ja siitä eteenpäin kaupungille. Kyllähän meidän piti vielä yhdet erinomaiset paintit päästä maistamaan.

Australian Institute of Sport.

Keskiviikko 26.8. oli taas matkapäivä. Pääsimme kokemaan Australian suhteellisen suuria välimatkoja ja 10 tuntia ottaneen matkan jälkeen löysimme itsemme keskeltä Melbournen sykkivää sydäntä. Mutta jatketaan siitä lisää seuraavaksi.

Suurkiitokset vielä Arjalle ja Brianille heidän vieraanvaraisuudestaan ja mukavista yhteisistä hetkistä!

More pictures of Canberra are available here.

No comments:

Post a Comment